Spelregels

§1 Headis-Bal

Headis wordt gespeeld met een speciale rubber bal. Deze weegt 100 gram en heeft een omtrek van 50 cm. De Headis Match Bal.

§2 Punten/Sets

Een speler wint de wedstrijd nadat er twee sets gewonnen zijn (best-of-three). Wie het eerst bij de 11 punten is wint de set. Bij een stand van 10-10 wint een van beide spelers bij twee punten verschil (bijvoorbeeld 11-13).

§3 Service

De service stuit zowel op de eigen helft als die van de tegenstander. Als de bal het net of de rand van de tafel raakt, wordt er opnieuw geserveerd. Een foute service leidt direct tot een punt voor de tegenstander.

§4 Volleyheader

Het direct raken van de bal voor de stuit op eigen helft is toegestaan. Na elke volley moet je eerst met een lichaamsdeel de grond weer raken, voordat je weer een volley mag spelen.

§5 Wanneer serveert wie?

Voorafgaand aan de wedstrijd wordt er een punt gespeeld om wie er mag beginnen met serveren. Er wordt daarna om de 3 beurten geserveerd. Als de stand 11:10 is verandert dit naar om de 2 beurten. Ook bij aanvang van een set wordt er van servicebeurt gewisseld ten opzichte van het begin van de vorige set.

§6 Aanraken van de tafel

De spelers mogen met alle lichaamsdelen de tafel aanraken tijdens het spel. Het punt is voor de tegenstander als je de bal met een ander deel van je lichaam raakt dan je hoofd.

§7 Fairplay

Fairplay is belangrijk. Bij discussie om een punt wordt het over gespeeld.

§8 Groepsfase/ K.O. fase

In de groepsfase van een toernooi speelt elke speler tegen de andere groepsleden. Het speelschema en dus de indeling wordt aangepast aan het aantal deelnemers van het toernooi.Elke groep bevat minimaal 1 geplaatste speler volgens de ranglijst. Afhankelijk van de grootte van het toernooi wordt het aantal spelers dat zich kan kwalificeren voor de volgende ronde bepaald. Als er spelers op een gelijk aantal gewonnen wedstrijden en sets uitkomen wordt er een beslissende wedstrijd gespeeld tussen deze spelers.

§9 Mannen/Vrouwen

Voor mannen en vrouwen gelden dezelfde regels. Waar mogelijk worden er aparte groepen gemaakt.

§10 Headis Masters

Voor het jaarlijkse internationale Headis Masters Tournament zijn de beste 18 mannen en 8 vrouwen gekwalificeerd. Daarbij worden per deelnemersveld 2 wildcards toegewezen. De Headis Masters telt niet mee voor de World Ranking.

§11 Headis Wereldkampioenschap

Het Headis Wereldkampioenschap wordt gespeeld over twee dagen, inclusief kwalificatiewedstrijden. De beste 16 spelers van de Headis World Ranking zijn vrijgesteld van kwalificatiewedstrijden. Dit toernooi is het enige met een waardering van 5 sterren!

§12 Wildcards

Voor sommige toernooien kunnen wildcards uitgegeven worden. Hierdoor kan er meegedaan worden aan de Headis Masters of het Wereldkampioenschap.

§13 Deelnamegeld en bevestiging deelname

Na het betalen van het deelname geld en het ontvangen van bevestiging van deelname (per e-mail) door de organisatie ben je officieel toegelaten tot het toernooi.